Het darten kent geen goed of fout als het gaat om het vasthouden en gooien van een dartpijl. Er zijn wel een paar tips en technieken die je helpen bij het verbeteren van je worp. Het belangrijkste van je worp is dat je rekening houdt met het feit dat de pijl altijd een parabolische lijn volgt. Deze lijn wordt strakker of losser, afhankelijk van de kracht waarmee je de pijl werpt.

De standaardworp

De volgende tips zullen je helpen om nauwkeuriger te gooien. Onthoud wel dat iedereen anders gooit en er geen goed of fout is. Elke darter heeft een andere manier om zijn pijl vast te houden (dit wordt ook wel de ‘grip’ genoemd). De één gooit met vijf vingers, terwijl de ander maar met drie gooit. De volgende tips tonen je hoe een correcte gooi is opgebouwd.

Houd de dartpijl vast tussen je duim en twee of drie vingers. Wil je in de bullseye gooien? Werp de dartpijl dan recht naar voren. Ligt je doel hoger of lager, verplaats dan je arm een stukje omlaag of omhoog. Zorg er bij het werpen van de pijl voor dat je de pijl van achter je hoofd tot net naast je ogen brengt, hierna laat je de pijl los. Gooi altijd in één beweging en zorg dat je met constante snelheid gooit, je zult merken dat je worpen zo steeds accurater worden. Je hebt bij het gooien alleen je pols en onderarm nodig, probeer andere lichaamsdelen zo stil mogelijk te houden.

Van belang is dat je alle vingers tegelijk loslaat bij het gooien, hierdoor blijft de dartpijl stil in de lucht hangen en draait hij niet. Laat de dartpijl altijd op het hoogste punt los. Gooi niet te hard, maar zeker ook niet te zacht. Door te oefenen zal je uiteindelijk je eigen worp ontwikkelen.

De juiste houding

Een juiste worp wordt voor een deel ook bepaald door je houding. Vooral beginnende darters neigen ver voorover te leunen om zo dichter bij het bord te komen. Dit is een beginnersfout en zal je alleen maar in de weg zitten.

Draai je lichaam een stukje zodat je ogen en werphand op één lijn liggen. Zorg er wel voor dat je voet niet horizontaal tegen de lijn aan staat. Ga recht voor het bord staan, ontspan je lichaam en schouders en werp je dartpijl in het bord. Het is van belang dat je beide voeten op de grond blijven staan bij het werpen. Het verlies aan stabiliteit is groter dan de afstand die je ermee wint.