De meeste mensen die een e-bike hebben zullen weten hoe belangrijk het is om een goede accu te hebben. Dit is namelijk het gene wat de motor in jouw elektrische fiets de energie geeft om je te kunnen ondersteunen tijdens het fietsen. Maar wat nou als je deze moet vervangen? In deze blogpost geven we je drie dingen waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een nieuwe accu voor in je elektrische fiets.

Wanneer heb je een nieuwe accu nodig?

Weet je niet zeker of je jouw e-bike accu moet vervangen? In de meeste gevallen is dit vaak makkelijk te zien: de batterij verliest veel vermogen. Of je e-bike accu laadt slecht of misschien wel helemaal niet meer op? Check dan eerst of er niets mankeert met de lader van je fiets. Is de batterij van de elektrische fiets echt kapot? Dan is deze te diep ontladen, de cellen in de accu hebben het begeven en kunnen in de meeste gevallen niet meer gerepareerd worden.

Accucapaciteit

De elektrische fiets accu heeft een bepaalde capaciteit. Deze wordt vaak uitgedrukt in wattuur of ook wel Wh genoemd. In de meeste gevallen wordt een moderne elektrische fiets accu met een 400 of 500 Wh accu geleverd. Mocht je een grotere batterij in je e-bike willen dan kun je ook kiezen voor een batterij met een capaciteit van 600 of 750 Wh. Dit kost je vaak wat meer, maar levert je wel een grotere actieradius op. Dit zorgt ervoor dat je verder en langer kunt fietsen zonder dat je de accu tussentijds aan de oplader moet leggen.

Actieradius

Het is net al even benoemd, maar de actieradius heeft dus invloed op hoe ver en hoe lang je kunt fietsen. Daarom is het verstandig om te kijken hoever je wil gaan fietsen, voordat je een accu voor je elektrische fiets koopt. Wil je een lange toertocht gaan doen? Of gebruik je hem vooral om je boodschappen te halen bij de plaatselijke supermarkt? Bepaal op basis hiervan hoe groot je actieradius moet zijn.

Dus, om (even kort) samen te vatten:

  • Je moet de accu van je fiets vervangen als deze veel veel vermogen verliest, maar ook als deze slecht of helemaal niet oplaadt.
  • Accucapaciteit wordt uitgedrukt in wattuur ook wel Wh genoemd. Hoe meer Wh je hebt des te groter is je actieradius.
  • Actieradius is hoe ver je kunt fietsen zonder dat je accu tussentijds aan de oplader moet.

Hopelijk heb je nu een beter beeld en weet je waar je op moet letten, als je een nieuwe accu voor in je elektrische fiets gaat kopen.

Alvast veel fiets plezier gewenst!